Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Barlang túra képes leírás - Túra.tlap.hu
részletek »

Barlang túra - Túra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tura.tlap.hu » Barlang túra
Keresés
Találatok száma - 6 db
A barlangászat szépségei

A barlangászat szépségei

Az 1990-es évek végétől idáig komoly feltáró barlangkutatást folytat az tagságunk a Pilisben a Csévi-szirtek területén. Immáron a barlangok teljes terjedelme a területen szinte 15 kilométer lett. A tagság tevékenységei között kiemelkedő szerep a felfedező, tudományos és barlangvédelmi tevékenység szerepel. A feltáró kutatások terén seregnyi már létező barlangban találtunk új részeket, ezek mellet, figyelemre méltó új barlangot is feltártunk, melyeknek a felfedezései jelen pillanatban is folyik. Az Egyesület tudományos tevékenysége három téma köré csoportosul: ezek a barlangklimatológia, a denevérek megfigyelése és a barlangi geológia. A barlangi geológia az Egyesület tudományos tevékenységének dinamikusan fejlődő ága. Ez nem véletlen, hiszen a csoporttagok között három végzett geológus és egy dr.-i fokozatú geofizikus is található. Az Egyesületünk által kutatott és látogatott barlangokról fotó és videó dokumentációt is készítünk, melyeket a turakepek.ariadneegyesulet.hu oldalon lehet megtalálni.

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban az földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti értékei, - az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára.

Barlangtúrák az Aggteleki Nemzeti Park területén

Barlangtúrák az Aggteleki Nemzeti Park területén

Az Aggteleki Nemzeti Park leginkább a földtani értékeiről ismert. Mint az Unesco Világörökségi listájára felkerült Aggteleki-karszt barlangjai (Baradla-, Béke-, Vass Imre-, Rákóczi-, Földvári-, Meteor-, Kossuth-barlang). A karszt egyik legnagyobb kincse a víz. A két legnagyobb az Aggteleki-, illetve a Vörös-tó. Az Aggteleki-karszt több mint 20 000 hektáros területét 1978-ban tájvédelmi körzetté, majd 1985-ben nemzeti parkká nyilvánították a karszt felszíni és felszín alatti világának védelme érdekében. Ezen a viszonylag kis területen közel 300 kisebb-nagyobb barlang található, amelyeket - az Aggteleki-karszttal egy földtani egységet képező Szlovák-karszt barlangjaival együtt - 1995-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Ebből a csodálatos, föld alatti világból ad ízelítőt az egy órás könnyű sétatúrától a fél napos kalandtúráig a karszt 6 különböző látogatható barlangja, amelyek az Igazgatóság szervezésében szakvezető segítségével tekinthetőek meg.

Barlangtúrák Budapest alatt

Barlangtúrák Budapest alatt

A Pál-völgyi-Mátyás-hegyi-barlangrendszer Magyarország 2. leghosszabb barlangja. A barlang méretét, keletkezési módját és formakincsét tekintve is különlegesnek mondható. Ez a rejtett világ már nem csak a szakavatott kutatók számára látogatható, hanem olyan természetkedvelő érdeklődők számára is, akiknek nincs barlangász előképzettségük. A barlang bejárása kalandosnak ígérkezik, hiszen a barlangban nincs világítás és kiépítés. Kúszni és mászni kell, fény csak sisaklámpáinkból világít.

Csodabogyós-barlang - Balatonederics

Csodabogyós-barlang - Balatonederics

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége -121 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes - az itt ismertetett túrák által is érintett - szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a tanbarlang szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Ifjúsági barlangtúra

Ifjúsági barlangtúra

A fokozottan védett Solymári-ördöglyuk barlang Budapest közelében található, és az egyik legalkalmasabb barlang arra a célra, hogy a kezdők is biztonságosan kipróbálhassák az igazi, kúszós-mászós barlangászást, eredeti, kiépítetlen környezetben, mindenféle barlangász előképzettség nélkül is. Elsősorban csoportok (családok, barátok, osztályok) jelentkezését várjuk. Túrázókat szakképzett barlangász túravezetők kísérik végig a barlangon, ahol szűk és tágasabb folyosók, majd kisebb termek követik egymást. A járatokban kúszni-mászni kell, a nehezebb helyeken beépített létrák, és kapaszkodókötelek segítik a túrázókat, így bármilyen átlagos fizikumú résztvevő teljesíteni tudja az útvonalat. A barlang bejárása igazi kalandtúra, kiépítetlen - nincs betonjárda, se beépített világítás, ezért minden résztvevőnek fejlámpás, barlangász sisakot biztosítunk. A barlang időjárástól függetlenül, egész évben látogatható, hőmérséklete télen-nyáron 10 C°, így nyáron kellemesen hűvösnek, télen melegnek érezzünk a levegőjét.

Tuti menü